Mikroplastik

Kości, ości i wartości czyli Polska na talerzu

O gastronomicznej koncepcji narodu pisał brytyjski socjolog Anthony D. Smith. Badacz twierdzi, że tożsamość to coś w rodzaju restauracyjnego menu. Czas więc na pytanie, jak wyglądałoby polskie menu degustacyjne, oczywiście przyrządzone przez…

Nuda

IDEA Przywykliśmy do tego, że jednym z najważniejszych wyzwań, jakie stawia przed nami rzeczywistość dzisiaj, jest bycie oryginalnym, ciekawym, interesującym. Niezależnie, czy dotyczy to ludzi, rzeczy, czy doświadczeń. Wystawy, filmy, wydarzenia artystyczne…

Historie narysowane / O tych, co brykali

Historie narysowane Nakładem Muzeum Polskiego Ruchu Ludowego (mamy takie!) ukazał się naprawdę przyzwoity komiks Nuno Saranty A wszystko to fado! (tłum. Grażyna Jadwiszczak, Jakub Jankowski i Zuzanna Szpura). Rysowany grubym konturem z…

Obrazowanie pozabiurowe

Był ciemny styczniowy wieczór, dobrze po 21, kiedy Kuba i Ania skończyli nanosić poprawki w raporcie rocznym. W biurze panowała doskonała cisza. Ogrzewanie przestało działać, siedzieli więc w kuchni – przy otwartym…

Woda w niebezpieczeństwie

Po przeczytaniu tego tekstu nigdy już nie odkręcisz butelki wody bez wyrzutów sumienia. Czytasz na własną odpowiedzialność! Idea Czy woda to produkt? Kto zostaje w kinie do napisów końcowych, może pamięta zdanie…

Jak dobrać sztukę nad kanapę?

Dom bez sztuki jest pozbawiony duszy, wnętrze bez artystycznego tchnięcia pozostanie tylko pustymi czterema ścianami. Proszę państwa, nie ma takiej kanapy, do której nie dopasujemy choćby małego obrazka. Oto kilka propozycji, do…

Śmieszne, bo to błąd

A znacie tę anegdotę o wybitnym krytyku Erskim, który przychodził do nas regularnie z koszykiem na zakupy, takim wiklinowym jak kiedyś były, i ładował do niego wszystkie nowości, które wpadły mu w…