Kości, ości i wartości czyli Polska na talerzu

O gastronomicznej koncepcji narodu pisał brytyjski socjolog Anthony D. Smith. Badacz twierdzi, że tożsamość to coś w rodzaju restauracyjnego menu. Czas więc na pytanie, jak wyglądałoby polskie menu degustacyjne, oczywiście przyrządzone przez prawdziwych artystów kuchni. Kolacja, nie tania, ale wysmakowana, kuchnia oczywiście polska.

Kartę ułożył szef kuchni Aleksander Hudzik

Przystawka

Grzyby

Prawdziwki, maślaki i trójaki! Z lasów zamojskich

Danie pierwsze

Zupa polska

Barszcz czerwony z białymi uszkami. Krzycząc: zupa!

Danie główne

Świeża byczyzna

Dla miłośników pornfood i dla tych, którzy naszymi daniami chcą pochwalić się na Instagramie

Ryba à la polonaise

Z samego Bałtyku, pyszna, choć nieco nadpsuta, wyłowiona i położona na wigilijnym stole

Tatar

Z mięsa konia, kury, psa, a może i nawet człowieka. Strawne, choć jak powiedzieliby Anglicy, może wzbudzić sensację

Ziemniaki

Rzecz jasna obrane w Zachęcie

Deser

Banan i parówki

Ulubiony deser wszystkich naszych klientów. Polecamy

Bajaderka

Na deser to. co najlepsze. Rzecz jasna z zatkniętą weń flagą o dobrze znanych barwach

Napoje

Krew performera

Świeżo upuszczona, krew po performance, idealna w parze z tatarem

Pot
Po treningu, oczywiście artystycznym

Łzy

Podawane w puszkach. Rozlewnia pod palmą. Satysfakcja gwarantowana

Żółć

Bo to najbardziej polskie słowo